Quinnipiac University, School of Law Center

North Haven, Connecticut

Design team: Jefferson B. Riley, FAIA (Principal-in-Charge); Jon M. Lavy, AIA; Brian G. Adams, AIA (Project Manager); Kenneth Cleveland, RA; Henry D. Altman, AIA; Frank Giordano, AIA; Laura Taglianetti, AIA; Erik Lubeck, AIA; Anna Shakun, AIA

An International Style office building on a former corporate campus was repurposed as the new home for ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$247.00FEATURED IN2018 Architectural PortfolioSUB CATEGORYAdaptive Reuse University’s Law School.
One of several Graduate Schools on this newly acquired campus, it was given its own distinct entrance. The existing building was completely gutted. It was also expanded to house a new entry and courtroom unencumbered by existing columns.
The daylit, second floor “Grand Nave” is the centerpiece of the School. Its vaulted ceiling of perforated metal is back-lit by pre-existing clerestory windows. Much of our resources were devoted to this central core, which can be seen and, therefore, shared by all other parts of the building.
The organization of entrances, paths, landmarks, and ambiences creates an easily comprehensible and memorable image of the large complex. The allure of different woods, evidence of the handmade, natural shapes, daylight, and a variety of places to sit and gather, both inside and out, combine to create an aura of sociability and commonweal reflecting the School’s core belief that the purpose of law is to bring people together.