Campus International School

Cleveland, Ohio

  • FIRM

    ThenDesign Architecture

  • CLIENT

    Cleveland Metropolitan School District

  • AREA

    93,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $24,200,000.00

  • COMPLETION DATE

    8/2017

Design team: Jeff Henderson, RA, NCARB (TDA);
Jerry Johnson, AIA, LEED AP B+C (P+W); Aimee Eckmann, AIA, ALEP, LEED AP BD+C (P+W)

Campus International School is situated on an extremely tight, 1.75-acre urban site on the campus of Cleveland State University. The new space is designed to facilitate collaboration between the two schools and to support the ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMPerkins + WillCAPACITY740COST PER SQ FT$260.00CITATIONCombined-Level School CitationFEATURED IN2018 Architectural Portfolio International Baccalaureate curriculum by incorporating a variety of flexible areas to accommodate project work and individual study.
Collaborative learning areas are clustered on each level around a four-story, naturally lighted atrium that features a large, tiered-seating “stair” connecting the first and second floors. It provides a focal element for those entering the main doors. Gathering the K-8 student body weekly is essential to the academic program, and the atrium and adjacent cafeteria are used for this. The building’s exterior is primarily a modular metal panel system, with some brick and curtain wall at specialty areas. With sustainability in mind, the design has classrooms facing north and south to optimize controllable daylighting. This access to natural light also maintains heat in the colder months and reduces energy use.
Students have access to a variety of flexible, student-centered learning spaces. Collaborative project areas outside each classroom visually connect all four levels and add to the school’s bright, energizing atmosphere. Small group areas and distributed administration space on each classroom level enable flexible group sizes to work together in a variety of settings. Most shared spaces such as music and a multipurpose room are on level one; a soundproof gymnasium is on the third level to maximize space. Specialized art and science classrooms are on the upper level. Flexible, technology-ready areas are distributed throughout the building and contain a variety of books and other resources to give students ease of access so they can self-direct or seek support as needed.
The abundant open spaces and natural light encourage movement throughout the day and improve student wellness and focus. Large windows that brighten the interior enhance sustainability goals by capturing and maximizing daylight and significantly decreasing energy use.