Thomas Jefferson Elementary School

Newton, Iowa

  • FIRM

    frk architects + engineers

  • CLIENT

    Newton Community School District

  • AREA

    30,300 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $3,125,000.00

  • COMPLETION DATE

    1/2001

Thomas Jefferson Elementary School needed to double in size in order to accommodate growing enrollment. Working closely with school staff members, the architect conceived the new media center as a focal point for the building. It was situated at the intersection of two major circulation paths.

The space uses exposed steel structure to create an open feel, and takes ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMKJWW Engineering ConsultantsCAPACITY580COST PER SQ FT$73.60FEATURED IN2001 Educational Interiors2001 Architectural PortfolioINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers of natural light from a large expanse of windows overlooking a new landscaped courtyard. The new reading area is adjacent to the courtyard and provides a more intimate space with a lower steel-trellis structure overhead, defining this area.

The media center employs colored volumes and differentiated forms to denote entrances, reading and computer areas. A suspended plane defines the circulation desk. These boldly colored forms extend beyond the media center into the corridor areas and, paired with interior windows situated at the intersections of these forms, connect the surrounding circulation paths to this new educational space.