Parkrose High School Community Center

Portland, Oregon

The goal was to support a strong community desire to create a facility that promotes interaction between school and community. Therefore, the new Parkrose High School Community Center was designed to create a community focus and institution for lifelong learning.

The building is envisioned to be both a learning institution and community-use facility. Learning areas ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY1,000COST PER SQ FT$109.00CITATIONWilliam W. Caudill CitationFEATURED IN1998 Architectural Portfolio community center functions are linked by the student center. Traditional gymnasium, weight rooms and performing-arts functions have been designed to accommodate both school and public use.

The school has four core instructional areas called regions. There are: small seminar rooms that are convertible to larger rooms; wet rooms for science and applied learning activities; teacher’s office surrounding common large group activity areas; and decentralized administration and counseling.

Each region is considered a home base for students and is a flexible response to changing curriculum and learning methods.

A hub of activity, the student center is surrounded by student businesses.

The prominent community center contains a county public library, social-services offices, job-placement offices and public meeting rooms.

Photographer: ©Gary Wilson Photography

"Very interesting combination of design use for school and community. This is truly a 'community' facility."—1998 jury