Bowie State University, Center for Learning and Technology

Bowie, Maryland

  • FIRM

    Gaudreau, Inc.

  • CLIENT

    Bowie State University

  • AREA

    100,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $16,638,000.00

  • COMPLETION DATE

    8/2000

Located at the center of the main quadrangle of the 136-year-old, historically black college campus, Bowie State University’s new Center for Learning and Technology is an ambitious project undertaken in response to the need for state-of-the-art technology that supports a rigorous academic environment. Serving students in the mid-Atlantic region, the center is home to ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMThe Stubbins Associates, Inc.COST PER SQ FT$150.00FEATURED IN2001 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYClassrooms observation, teaching, research and testing laboratories, and to several academic departments and educational programs.

Here, aspiring teachers use the latest technology to learn methods for educating their students. Their learning environment now includes 11 electronically equipped classrooms; 250- and 120-seat lecture halls with rear-projection booths and individual power and data-connection ports; two 30-seat interactive lecture halls with the same capabilities; and three computer labs. The technology incorporates video, computer and interactive laser-disc technologies, and provides for various media formats, including 16mm, slide, video and data.

The lecture halls also accommodate video-transmission/receiving equipment to support distance learning. All data and voice systems are connected to the campus networks. The building’s technology infrastructure was designed to be flexible and to accommodate future advancements in educational technology. While the hardware is extensive, it is largely kept from view.

The center replaced the original Banneker Hall, named for the 18th-century African-American inventor Benjamin Banneker. A memorial pedestal composed of the original building’s materials (cast stone, red brick and polished granite) with a commemorative plaque stands at the entrance to the new facility.

Because of the center’s location within the academic core of the campus, careful planning ensured that the new facility bridges the tone-setting traditionalism of older surrounding buildings—which are valued as symbolic of the university’s history—with the university’s vision for the direction of its evolving identity.