Hingham South Elementary School

Hingham, Massachusetts

Landscape Architecture category

Prior to renovation, 480 students attended the South School, which sits on a steeply sloping hill 60 feet above an adjacent wetland. Buses and cars intermingled in the 43-car parking lot at the front of the school. The courtyard between the two south building wings, paved wall-to-wall with asphalt, was a harsh environment for ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMThe Design Partnership of Cambridge, ArchitectCOST PER SQ FTplay.

The school needed space for 620 students and parking for 85 cars and seven buses without losing outdoor recreational space. Retaining walls were used to preserve existing woodland, and stormwater detention was provided via infiltration chambers under the lower parking area. The redesigned courtyard is softened by plantings and transitions from passive to active play.

New curb openings off Main Street provide access to the bus loop and lower parking, separating these uses from the student dropoff area. The original two-way driveway from Main Street to the dropoff area was reconfigured to be one-way, improving pedestrian safety and traffic flow.

To respond to significant environmental factors such as wetlands, steep slopes and green-space requirements, the site design successfully and efficiently integrates program elements with the 6.7 developed acres of this 34-acre site.

Note: Area = 34.3 acres (total site); 6.7 acres (developed)

Renderings: ©David J. Warner.61FEATURED IN2000 Architectural PortfolioSUB CATEGORYLandscape play.

The school needed space for 620 students and parking for 85 cars and seven buses without losing outdoor recreational space. Retaining walls were used to preserve existing woodland, and stormwater detention was provided via infiltration chambers under the lower parking area. The redesigned courtyard is softened by plantings and transitions from passive to active play.

New curb openings off Main Street provide access to the bus loop and lower parking, separating these uses from the student dropoff area. The original two-way driveway from Main Street to the dropoff area was reconfigured to be one-way, improving pedestrian safety and traffic flow.

To respond to significant environmental factors such as wetlands, steep slopes and green-space requirements, the site design successfully and efficiently integrates program elements with the 6.7 developed acres of this 34-acre site.

Note: Area = 34.3 acres (total site); 6.7 acres (developed)

Renderings: ©David J. Warner