Angola Middle School

Angola, Indiana

  • FIRM

    Fanning Howey

  • CLIENT

    M.S.D. of Steuben County

  • AREA

    72,608 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $11,622,929.00

  • COMPLETION DATE

    8/1996

The challenge was to change a 22-year-old junior-high school building with demountable partitioning walls into a team-teaching, block-programming middle school, while carefully integrating new construction with the existing building. The project resulted in the creation of grade-level sections, and also included a music suite; an auxiliary gymnasium; an expanded and ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY750COST PER SQ FT$71.55FEATURED IN1998 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation media center; and an expanded kitchen. Existing 8th-grade block classrooms and enrichment classrooms were renovated.

The modernization involving renovation of nearly 90,000 square feet and an addition of 72,000 square feet, has enabled teachers to collaborate more effectively, and incorporate creative and ambitious projects into the curriculum.

A three-level addition houses a 6th-grade block on the upper level; a 7th-grade block on the main level; and a weight room, locker room, and mechanical and storage spaces on the lower level. Each of the classroom blocks includes eight regular classrooms, two science classrooms/labs and prep areas, workroom and conference room.

The new science classrooms and labs provide state-of-the-art teaching technologies, including a fully operational greenhouse. The space is flexibly designed to enable students to work in large or small groups, and perform a variety of hands-on activities.

The new music suite includes a spacious classroom, and practice areas, and incorporates the latest in instructional technology.

Highlights of the 1,425 square foot, two-story expansion of the media center include floor-to-ceiling windows that overlook an exterior commons area and allow natural light into the space; a centrally located computerized checkout area, office and workroom, with stack areas on either side; and a spiral staircase that provides access to a media resource center for teachers.

The project’s team-oriented design process also yielded a large-group instructional area adjacent to the media center.