Pembroke Hill School, The Early Childhood Building

Kansas City, Missouri

The building is sited to create two outdoor spaces—one completes the corner of the back quadrangle and one defines an open quadrangle in front of Founders Hall. C-shaped, the building wraps around a courtyard enclosed on three sides by a single-loaded corridor.

A loggia or entry faces out toward a quadrangle that is part of the open space of the lower school campus. ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMHNTB CorporationCOST PER SQ FT$219.00FEATURED IN2000 Architectural Portfolio arts-and-crafts or mission style reflects the surrounding neighborhood.

The central play space is protected, secure, and easily observed by adults.

The multipurpose room in arts-and-crafts style features a coffered ceiling, stained glass, divided wood windows, oak woodwork and tile floors.

There are eight classrooms designed at the scale of small children. Each has:

Differentiated spaces for instructions, art, quiet time and free play; a wooden alcove raised six inches that is surrounded by windows; exterior windows from which children can see outside or over to the next classroom; two interior windows from which children can look out into the corridor and across the corridor through glass to the open-air play space; a cubby area for storage; a shared, child-sized restroom.

Photographer: ©Steve Swalwell/Architectural Fotographics