South Elementary School

Hingham, Massachusetts

Following an extensive systemwide feasibility study and master-planning process, the architect designed a major expansion and renovation of South Elementary School. Several major challenges in designing the expansion included a poorly configured existing building and an extremely tight site, which sloped steeply into wetlands at the rear.

The design solution involved ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$159.00FEATURED IN2000 Architectural Portfolio significant portions of existing space and constructing new multistory additions to better integrate the parts of the school and accommodate the expanded enrollment. New spaces include a gymnasium, a three-story classroom wing and a cafetorium with emphasis on its auditorium features. Several major existing spaces were modified to serve more appropriate uses, including an existing auditorium that has been transformed into the school’s library.

The additions were designed to be architecturally compatible with the colonial character of the existing school and its surrounding neighborhoods. Decorative exposed-steel structure in major spaces also adds an element of period character. A new skylighted vestibule with a cupola creates a new focal point for the school, and establishes a connection between the existing and new spaces.

Photographer: ©Peter Vanderwarker