Johns Hopkins University, School of Medicine, Bunting-Blaustein Cancer Research Building

Baltimore, Maryland

  • FIRM

    HDR Architecture

  • CLIENT

    Johns Hopkins University, School of Medicine

  • AREA

    242,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $46,000,000.00

  • COMPLETION DATE

    1/2000

This 242,000-square-foot research facility will be part of a new “front door” to the Johns Hopkins Medical Institution’s campus for Johns Hopkins University. The Bunting-Blaustein Building will support research in the areas of cancer biology, hematologic malignancies, solid tumors, urologic oncology, cell and gene therapy, molecular virology and GI cancer. In addition ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMZimmer Gunsul Frasca Partnership; RMF Engineering; Earl Walls Associates; Rummer, Klepper & KahlCOST PER SQ FT$190.00FEATURED IN2000 Architectural Portfolio laboratories and offices, the building houses support spaces, which include a 6,000-square-foot vivarium, a BL-3 lab, glass wash, irradiators and laboratory services.

The Cancer Research program at Johns Hopkins University was spread out over five different buildings on campus. Most of these buildings were out-of-date with modern research methods and inflexible in their use. Also, it was extremely difficult to get all of the researchers together under one roof to discuss their work. It was determined at the outset of the project that the new Cancer Research Building should have flexibility in its design to accommodate the near constant need to renovate and modify labs as research programs changed. The building also should serve as a place where the researchers could come together to discuss their work.

The design of the building enhances flexibility by creation of interstitial space above each lab floor. This space is essentially a “walk-on” ceiling system. This allows the bulk of the renovation work required of a lab (piping, ductwork and wiring changes) to occur above a lab before the final movement of partitions in the lab itself, resulting in the least possible amount of downtime for researchers in their labs.

The building also needed to create spaces where researchers could mingle formally and informally. Several conference rooms were created for meetings. One conference room was outfitted with audio/video capabilities for presentations to grant committees or general scientific discussions.

Each lab floor also was outfitted with a two-story breakroom space. This space allows researchers to gather informally in a relaxed atmosphere to discuss any topic of interest. The spaces include chairs, tables, bookshelves and markerboards to facilitate interaction.

Photographer: ©Robert Lautman Photography and ©Timothy Hursley