The Lawrenceville School, The Noyes History Center

Lawrenceville, New Jersey

  • FIRM

    Hillier

  • CLIENT

    The Lawrenceville School

  • AREA

    20,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $4,000,000.00

  • COMPLETION DATE

    5/1999

The Lawrenceville School asked the architect to assess the viability of updating and renovating its Noyes building into a state-of-the-art science facility. Although it was determined that a new facility would be better suited for the science program, the school wanted to preserve the Noyes building. At the same time, the history department needed to consolidate.

The ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$200.00FEATURED IN2000 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYClassrooms wanted the Noyes building to undergo a facelift so that it would complement other campus buildings. The interior program included a series of 14 classrooms, each accommodating 13 students and centered around a Harkness table, which affords a discussion-based teaching format. An 80-seat auditorium, faculty room and computer center completed the interior program.

The main design feature of the Noyes building is its two-story bay windows in each classroom. A new entry porch, complete with glass lantern, also was added.

Photographer: ©Barry Halkin