Evergreen Park Community High School, Cafeteria Renovation

Evergreen Park, Illinois

  • FIRM

    SPM Architects, Inc.

  • CLIENT

    Evergreen Park Community High School District #231

  • AREA

    14,700 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $4,587,662.00

  • COMPLETION DATE

    9/2016

Because the majority of the kitchen equipment at Evergreen Park Community High School was 55 years old and laid out inefficiently, the district decided to remodel. This included replacing and upgrading all existing utilities and providing new equipment and a new serving line layout.
The existing kitchen walls in the middle of the cafeteria were removed, and the new ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$312.00FEATURED IN2017 Educational Interiors ShowcaseINTERIOR CATEGORYCafeterias/Food-Service Areas space was moved to the east. This created a better traffic flow through the cafeteria and opened up better sight lines for school staff monitoring lunch periods.
A movable glass partition wall was added so that a portion of the cafeteria could be used for smaller, private luncheons, presentations, and meetings. To reduce the amount of noise and provide better acoustics, new cloud ceilings were installed.
New mechanical systems were installed for the kitchen and cafeteria. A new rooftop unit was added above the kitchen to provide additional heating and cooling to the cafeteria. A new make-up air unit was added for the kitchen hood system. Smaller VRF units added to ancillary spaces provide additional cooling in the kitchen. The kitchen equipment includes a utility distribution system for single-point connections. This enables the kitchen equipment to be arranged in any configuration. A daylight harvesting system enables the school to control lighting in zones throughout the space. All lighting in the renovated space is dimmable LED.
As part of the renovation, a secured entry vestibule was added at the main entrance adjacent to the cafeteria. Main entry doors were fitted with an audiovisual security system, and visitors enter into a secured vestibule. A security office was created with a bullet-resistant transaction window. Panic buttons enable security staff to close down the cafeteria space in the event of a disturbance.