Fitchburg State University, Antonucci Science Complex

Fitchburg, Massachusetts

  • FIRM

    CBT Architects

  • CLIENT

    Division of Capital Asset Management and Maintenance (DCAMM)

  • AREA

    110,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $45,000,000.00

  • COMPLETION DATE

    6/2015

Associated Firms: RFD (Lab Planner), Dober Lidsky Mathey (Programming), Cosentini Associates, Inc. (MEP), Lim Consultants (Structural Engineer), Cerami & Associates (Acoustic Consultant), Mikyoung Kim (Landscape Architect), Nitsch Engineering (Civil Engineer), Bond Brothers (General Contractor)

Design team
Alfred Wojciechowski, AIA; Richard Greene, FAIA; ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$409.00FEATURED IN2016 Architectural Portfolio Bakalos, RA, LEED AP; Daniel Guzas, RA; Chuck Schwalm; Adi Toledano; Noelle Drewicz; Johanna Gehret

In 110,000 square feet of new and renovated teaching and research facilities, Fitchburg State University’s new Science Complex provides state-of-the-art chemistry, biology, physics, and geo-physical sciences laboratory space in a central location. The complex brings definition and a new identity to an existing quad and forges important campus connections.
Organized along conjoined linear wings, the complex consists of a 55,625-square-foot addition that includes a 3,000-square-foot lecture hall and foyer, as well as renovation of the existing 49,800-square-foot Condike Science building.
The new wing features lab and classroom space for biology and chemistry distributed across three floors. It is supported by shared prep and storage rooms.
The renovated Condike Science wing features lab and classroom space for physics and geosciences as well as faculty offices. Geosciences are on the first floor, and physics on the third floor; major classroom spaces are in a central location on the second floor. To increase student-teacher collaboration and interaction, faculty offices for all disciplines are centrally situated and flanked by classrooms and labs on either end. Faculty offices feature a conference room, a faculty lounge, and storage along the main corridor. The offices are tucked behind the common spaces and connected to the main corridor by secondary pathways that provide access while remaining semi-private.
At the heart of the complex is a new three-story atrium that joins both wings and visually connects all levels of the complex. The atrium provides informal gathering spaces, connections to visual displays, and space for presentations. It also connects to a new interior corner of a major campus quad that serves as the main entry to the new science facility.
The resulting design fosters collaborative learning among multiple disciplines. It changes the nature of previous science studies from an individual endeavor to a more discovery-based, team-learning environment.