University of Alabama at Birmingham, New Hill Student Center

Birmingham, Alabama

Design team
Hastings+Chivetta design team: Christopher Chivetta, PE, LEED AP BD+C (Principal-in-Charge); Erik Kocher, AIA, LEED AP (Design Principal); Jim Gabel, AIA, LEED AP (Project Manager); Project Architects: Chris Rollhaus, AIA, LEED AP; Carl Drafall AIA, LEED AP; Tom Ohle AIA, LEED AP; Adrianne Bellew, NCIDQ, LEED AP (Interior Designer); Mark Keane, AIA, LEED ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMHerrington ArchitectsCOST PER SQ FT$254.00FEATURED IN2016 Architectural Portfolio (Project Designer); CJ Follmer, LEED AP (Architectural Technician)

Herrington Architects design team: Bruce Herrington (Principal-in-Charge); Todd Clark (Project Manager); Cayce Bean (Architect); Anne Marie Ellis (Architect)

Situated in the core academic campus just north of the large Campus Green, the Hill Student Center plays a pivotal role in forging a more collaborative and connected student community. The new building welcomes visitors to campus, attracts new students, provides the “place” for students, and is a home for the essential daily services of student life.
The building is organized around a large student-focused community space that promotes interactions and forms the heart of the campus community. Bathed in natural light, this central community space forms the backdrop for organized events, impromptu gatherings and daily dining and social activities. The building shape also creates a large exterior space for students near the adjacent Campus Green, and all outdoor spaces face that direction.
Key functions in the four-story student center are a One Stop student services center, expanded dining and a two-story bookstore. The building also houses extensive seating and lounge spaces, student publications, student organizations, a welcome center, multipurpose areas and a large theater, as well as administrative space for the Office of Career and Professional Development, Disability Services and the Transfer Center.