California Polytechnic State University, San Luis Obispo, Choral Rehearsal Room 218

San Louis Obispo, California

  • FIRM

    PMSM Architects

  • CLIENT

    California Polytechnic State University, San Luis Obispo

  • AREA

    2,200 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $350,000.00

  • COMPLETION DATE

    10/2015

California Polytechnic State University, San Luis Obispo, Choir Rehearsal Room 218 had been virtually untouched since its original construction in 1959. The project design used cost-effective solutions to upgrade wall and ceiling finishes, and incorporated absorptive and reflective acoustical devices to improve acoustic performance of the space.
At the front of house, ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$159.00FEATURED IN2016 Educational Interiors ShowcaseINTERIOR CATEGORYAuditoriums/Music Rooms new soffit element was framed out from the flat existing front wall; this greatly reduced the mechanical sound levels. New lined and unlined marker boards at the front teaching wall can be covered during performances by center-parting draperies made of heavy acoustical material. The existing ceiling finish was re-constructed using two layers of suspended gypsum board for mass considering acoustics, and includes an array of fabric-covered absorptive panels and suspended compound curve circular diffusers.
The stepped concrete floor for seating of students or performers was maintained as stained concrete, resulting in a fantastic patina when thoroughly cleaned and waxed. The architect worked with stakeholders to choose a well-coordinated color palette.
The renovation has been so successful, acoustically and aesthetically, that a space once used primarily for rehearsal and for large-class instruction now is now also suitable for recitals for large or small vocal and instrumental groups in varied room configurations.