Blue Ridge Community College, New Recreation Center

Weyers Cave, Virginia

  • FIRM

    Moseley Architects


    Virginia Community College System

  • AREA

    35,037 sq.ft.





The new 35,037-square-foot Student Recreation Center building at Blue Ridge Community College accommodates students, staff and community for recreational and social functions. The building is constructed on part of an open site adjacent to an existing arboretum that contains native and naturalized plants from around the Commonwealth. This location defines the central ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$250.00FEATURED IN2015 Architectural Portfolio courtyard area and is just north of the Fine Arts Center.
The scope of the project called for a fitness center to accommodate the specific recreational needs of basketball and racquetball and provide a multipurpose room suitable for everything from aerobics to receptions. Additional spaces included office areas with a conference room, cardio fitness areas, dumbbell free weight areas and a lobby space with billiards, table tennis and vending machines.
The main level includes a lobby, vending, billiards/table tennis, cardio fitness, a gymnasium, racquetball courts, locker rooms, an office, and multipurpose space. The mezzanine includes cardio fitness, a lounge, a running track and dumbbell free weight space.
The building will be accessed from a combination of vehicular and pedestrian surfaces. The main service entrance is situated at the end of a service road connecting to the main college entrance road. Accessible parking is off the road, adjacent to the building. All walks and building entrances provide full accessibility per the Americans with Disabilities Act. The service area and mechanical yard provide access for truck deliveries, and house a transformer and recycling and trash containers. The mechanical yard is contained within an enclosure to screen the contents from public view.
The building is energy efficient and provides high-quality indoor air to create a pleasant environment for students, faculty, staff and guests. The design achieved LEED Gold certification.