Kirkwood High School Alterations to the Instrumental Music, Journalism, and ATLAS Instructional Area

Kirkwood, Missouri

As the 2014 academic year began, Kirkwood High School students returned to a renovated south wing of the existing high school. The renovation transformed an outdated and under used area of the school that had been awaiting upgrades for more than a decade. Modifications included expansion of the existing instrumental music classroom as well as supporting elements of the ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMSolutions AEC (MEPFP Engineer); Alper Audi, Inc. (Structural Engineer)COST PER SQ FT$138.00FEATURED IN2015 Educational Interiors ShowcaseINTERIOR CATEGORYInterior Renovation program, relocation and expansion of the ATLAS (Alternatives Toward Learning and Success) program classrooms, and expansion of the journalism classroom and supporting media instructional areas.
All existing spaces were substantially improved, but the greatest transformation took place in the journalism suite. Doubling in size to accommodate a growing student population, the program now has a dedicated computer newsroom, broadcast and portrait studios, a conference room and a combination instructor/editor’s office. The newsroom includes separate seating areas to foster small group collaboration. New storefront openings, cut into the exterior wall, provide controlled natural light throughout the space. In addition to the journalism suite improvements, the renovation also converted the school’s original auditorium to a new 110-seat interactive lecture classroom.