University of Tennessee, Fred Brown Residence Hall

Knoxville, Tennessee

The Fred Brown Residence Hall was designed as a place for connectivity; it connects students to students, and students to campus.
Using this concept to justify design decisions, the design team created a mixed-use building with public eateries, lounges, conference rooms, breakaway rooms and student living quarters.
To parallel the concept of connectivity, the ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$236.00FEATURED IN2015 Educational Interiors ShowcaseINTERIOR CATEGORYResidence Halls/Lounges created a southern “lantern” to the building that housed a portion of six student lounges. All six floors of the lantern would be illuminated simultaneously, with color-changing LED recessed lights. The terrazzo pattern on the ground and first floors took form as tonal rays of light spanning east to west.
Color was used throughout the building as a system for wayfinding and connecting the students within the building to different programmatic areas. Each floor houses five colors defined through felt track boards and furniture upholstery; one primary color was used throughout the central student lounges, and four secondary colors were used within the corridors to differentiate “living pods.”
To connect students within the hall, art niches were integrated into lobby millwork for areas of rotating student art exhibitions.