Portland State University, Media Arts Center

Portland, Oregon

  • FIRM

    SRG Partnership

  • CLIENT

    Portland State University

  • AREA

    1,550 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $217,000.00

  • COMPLETION DATE

    1/1998

The goal of this project was to create a distinctive and creative space for a digital-arts media classroom and computer lab. The renovation of this classroom in a 1960s building included new interior finishes, furnishings, and HVAC and electrical systems.

A 25-station classroom and a 12-station acoustically separated lab are incorporated into ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY37COST PER SQ FT$140.00FEATURED IN1999 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation 1,550-square-foot space. The plan is organized around a structural column, which separates classroom and lab. Updated mechanical and electrical systems are concealed by suspended wood ceiling panels—a design feature that also provides structure for the lighting system and organizes the room into functional areas.

Semi-transparent window shades on south-facing windows protect the room from glare, while downlights provide task lighting on keyboards and balance monitor screen brightness to minimize eye fatigue. The furniture provides clean-looking, durable workstations that provide the power and data required.

Photographer: ©Rick Keating