Towson University, Health and Counseling Centers

Towson, Maryland

Towson University wished to convert two dormitories into a new student service center for health and counseling, each previously located in separate buildings. A building addition was designed to connect the two existing buildings and provide a cost-effective solution for achieving code and ADA compliance. The renovation included improvements to the exterior envelope ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$305.00CITATIONAdaptive Reuse CitationFEATURED IN2014 Architectural Portfolio interior space reconfiguration for adaptive reuse.


The addition was designed to connect the buildings and reconcile issues related to circulation and lack of a prominent entrance. The addition creates a clear entry point, additional vertical circulation, and alleviates misalignment of the floor levels of the existing buildings. The spaces create a wellness “community center” hub for student activity, encourage facility use as an academic center, and remove any cultural stigmas traditionally associated with seeking healthcare.


This adaptive reuse project creates campus efficiencies by sharing common program elements that were previously duplicated. The program provides shared meditation, massage, seminar and open learning spaces that reinforce a holistic support environment that breaks down traditional barriers between medical and mental health services.