University of California, San Diego, Revelle Dining Hall Commons

La Jolla, California

  • FIRM

    Carrier Johnson


    University of California, San Diego

  • AREA

    14,985 sq.ft.





This project addressed the fading appeal of a 30-year-old dining hall. The existing facility was dark and alienating. The architect’s objective was to breathe life back into a gathering place out of sync with the student community.

The remodel converted the original dining hall mess into a series of intimate adjoining spaces that provide the choices of bar seating, ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY951COST PER SQ FT$87.00FEATURED IN1999 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation seating, open seating and outdoor patio seating. Combining two smaller servery areas into one and relocating an antiquated dishwashing production line made room for a spacious food court.

The original dining hall’s dark-wood walls and its broody 1966 mural created a negative atmosphere. The renovation lightened the overall color scheme and reinterpreted the modernist aesthetic of the building. The mural inspired a fluid, organized design concept. Sinuous tiled walkways now articulate circulation paths, and indirect lighting reinforces wayfinding.

Light wood furniture contributes warmth, and laminate casework provides the durability required by university facilities. This renovation has dramatically increased the rate of enrollment in the uni-versity’s meal program.

Photographer: ©Glenn Cormier