Reavis High School, Library Renovation

Burbank, Illinois

  • FIRM

    SPM Architects, Inc.


    Reavis High School District 220

  • AREA

    21,463 sq.ft.





The Reavis High School library had become a hub for the student body to gather, collaborate, research, study, socialize and perform. The design required the space to be multi-functional, open and versatile while maintaining a functional 21,000-volume library. For years the administration wished to relocate the Guidance Department from its remote location into this ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$226.00FEATURED IN2014 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers center.

With the Guidance Department located directly above the library, we brought it down and incorporated the department with moveable glass partitions to secure it in the evenings. In the vacated 2nd floor space we opened the construction between floors and introduced a custom circulation stair. This allowed for a quieter, intimate extension of the library. This space with an area for a SMART board classroom instruction can be enclosed with a series of moveable glass partitions.

On the main library floor, the book stacks were condensed. We introduced a series of moveable stacks within the seating areas to accommodate the multi-functional use of the space. Media tables with interconnectivity to a central monitor were incorporated to facilitate collaborative learning. Adjacent to these is a SMART board installation to create small pods of areas to be used for adjunct classroom instruction. Audio systems with hidden short throw projectors and retractable screens connected to a single source LCD control panel were introduced for large media presentations. One of the focal and gathering points of the library was maintained by replacing the original fireplace. In keeping with the original stone design of the fireplace and planter boxes, we introduced Cultured Stone at the fireplace and tied it together with bases at the existing columns. CertainTeed Fiber Cement trim boards were used to create the wrap around the columns and to define the library areas. The entire mechanical system was replaced for this wing.