The Carroll Lower School

Waltham, Massachusetts

Having grown beyond what its campus could accommodate, the Carroll School of Lincoln, Mass., purchased an existing building that retained many details reminiscent of its previous life as a nursing home. As a private school focused around children with learning disabilities, their teaching philosophy provided many opportunities and challenges in reworking a structure ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$34.34FEATURED IN2014 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior Renovation intended to house the elderly:

• A reworked entrance with more glazing and better flow became a focal point of student artwork.

• Wide corridors, originally intended to accommodate mobile beds, were programmed with colorized built-in benches. These zones are utilized functionally as meeting spaces for students and faculty and visually to break up the length of the hall.

• Combining multiple nursing rooms created new larger classrooms. These classrooms are segmented into “dry” areas for traditional classroom activities and “wet” areas for more hands-on learning.

• Common areas and classrooms provide furniture and built-in features that encourage interaction with the architecture reflecting the engaging vibe at the heart of the school’s mission.