Hofstra University, Student Recreation Center

Hempstead, New York

The recreation center at Hofstra University was an undersized, dreary place. Through expansion and comprehensive renovation, it has been transformed into a vibrant, state-of-the-art fitness destination for the entire college community.

A new glass pavilion replaces the original small lobby with a double-height entry and lounge; it also improves ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$300.00FEATURED IN2013 Architectural PortfolioSUB CATEGORYSports Stadiums/Athletic Facilities center’s visibility on campus. The building’s original opaque walls have been replaced with metal and glass partitions, resulting in an open, transparent interior, promoting synergy between program spaces. The indoor track has been redesigned to weave through these program spaces to facilitate interaction. A new 7,000-square-foot addition contains four barrel-vaulted spaces for yoga, dance, spinning and weights. The new corridors are punctuated by skylights and feature built-in LED displays.

The university chose not to pursue LEED certification, but was committed to making the project sustainable. This was achieved by reusing the existing building, recycling all construction waste, and using regionally available, natural materials. The building has exterior louvers and retractable sunshades that control solar gain while providing all occupied spaces with natural light.