Old Dominion University, Goode Theatre

Norfolk, Virginia

  • FIRM

    Moseley Architects


    Old Dominion University

  • AREA

    22,050 sq.ft.





Goode Theatre at Old Dominion University adds approximately 22,050 gross square feet of academic theater space. The two-story building houses a two-story pre-event lobby, 150-seat flexible black-box theater, sound stage, shop space, green rooms, a wardrobe room and administrative offices. The objective of the project was to create a simple, yet elegant building ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMBoora ArchitectsCOST PER SQ FT$413.00FEATURED IN2013 Architectural Portfolio with the existing University Village.

This was accomplished by taking cues from the existing urban design vocabulary, such as maintaining established setbacks, providing similar massing, maintaining the visual prominence of the corner, activating the streetscape and using similar exterior materials. The theater activates the streetscape by framing and externalizing the movement and vitality of the performing arts. 

The building is meant to become a billboard for the performing arts. This is done with the addition of LED lights in the hallway and the lobby. The colored lighting activates the glass facade, and the walls on the interior side of the glass become projection surfaces for the light. Therefore, the color scheme is muted as to not compete with the lighting. The studio theater and the sound stage have very dark color palettes; the room is to disappear when the house lights go down and consequently, the focus is on the performance.

Additional translucent glazing is provided along much of the south side of the building, which activates the sidewalk along 46th Street with light and a sense of movement from the occupants inside. The glazing enables the building to transform from day into night; depending on the actual lighting, the glazing acts as a billboard of the current shows, becomes a screen for students to practice theatrical lighting outside of the confines of the theater or simply becomes a wall to a circulation corridor.