Virginia Polytechnic Institute & State University, Henderson Hall Renovation/Theatre 101 Addition

Blacksburg, Virginia

  • FIRM

    Moseley Architects

  • CLIENT

    Virginia Polytechnic Institute and State University

  • AREA

    35,300 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $11,696,000.00

  • COMPLETION DATE

    5/2009

This LEED gold-certified project for Virginia Tech is part of a larger vision of a unified "Arts Precinct" on the eastern edge of campus along Alumni Mall and College Avenue.

The renovation of Henderson Hall and the Theatre 101 addition link the nearly completed performing arts center to the north with the town of Blacksburg to the south, terminating with the ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMBoora ArchitectsCAPACITY570COST PER SQ FT$331.00FEATURED IN2013 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation Armory Building, which serves as gallery space for the Department of Visual Arts. This linkage is ideal for the theater’s programmatic needs, which are both community- and campus-oriented. 

Placing the new Theatre 101 addition adjacent to the renovated Henderson Hall captures outdoor space between the two buildings. This resulted in an outdoor performance patio and amphitheater seating within view of the student pedestrian thoroughfare, linking Virginia Tech and the town of Blacksburg. 

The 8,400-square-foot addition houses a flexible black-box theater rehearsal room, dressing room, control room and associated support spaces to serve the students and faculty of the Department of Theatre Arts. The black-box theater is a multi-form space designed to support a variety of performance types and configurations, ranging from traditional to experimental; it also serves as a multipurpose classroom.

A large aperture on the second floor provides a view into the two-story lobby and College Avenue beyond, and a second aperture on the first floor employing Nana Wall glazing is designed to permit theater activities to flow onto an outdoor amphitheater space created between the existing Henderson Hall and the black-box theater addition.

The upper “fritted” glass wall of the two-story lobby permits messages and images to be projected onto its surface from within, serving as a billboard to announce events to the university and the community.