Bradley University, Westlake Hall

Peoria, Illinois

  • FIRM



    Bradley University

  • AREA

    96,000 sq.ft.





Constructed in 1897, Westlake Hall is a landmark on the campus of Bradley University. As part of the 10-year, $250 million "Campaign for a Bradley Renaissance," the new Westlake Hall now houses the departments of teacher education, educational leadership and the Institute of Principled Leadership. This consolidation required the full conversion of the existing ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$233.00FEATURED IN2013 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation Hall from cramped classroom space into faculty and administrative office space, as well as the construction of an 81,000-square-foot addition with cutting-edge instructional space organized around a central atrium linking the two buildings together.

Because of the historic significance of Westlake Hall and its prominence on the campus, the addition is designed to complement its Collegiate Gothic architecture. Wrapping the existing building on the west and north sides, particular attention was paid to the massing and proportions of the existing structure, interpreting its character to create a contemporary composition for the addition. The renovation restored much of the detailing of the 1897 building, including elements discovered once construction was underway.

The old and new are synergized through the large central atrium, which incorporates the original building’s limestone facade and copper gutters into the aesthetic of the space. The building features many new learning environments, including a science methods lab, an assistive- technology lab, instructional resource lab, and student collaboration areas with “idea walls,” flatscreen monitors and desks with writable surfaces.

Designed in accordance with Bradley University’s “Bgreen” initiative, Westlake Hall achieved a gold rating under LEED v2.2. The large atrium space floods the interior with daylight to minimize lighting needs. The high-efficiency HVAC system incorporates chilled beams and an enthalpy recovery wheel combined with individual controls and operable windows to maximize user comfort and reduce energy usage by more than 30 percent, generating nearly $30,000 per year in energy savings.