Longwood University, Bedford Hall, Fine Arts Addition and Renovation

Farmville, Virginia

  • FIRM

    Moseley Architects


    Longwood University

  • AREA

    71,492 sq.ft.





The original Bedford Hall was constructed in 1972 and includes 26,220 square feet of fine-arts programs. The existing building was renovated to provide complete and updated facilities.The 40,119-square-foot addition provides space needed to meet current and projected enrollment growth. Longwood University, along with the design team, had set three objectives in the ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMHGA, Inc.COST PER SQ FT$258.33CITATIONSilver CitationFEATURED IN2013 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLaboratoriesSUB CATEGORYRenovation and design to Bedford Hall: 

•Put the arts on display. Expansive glass in the lobby and gallery is derived from the university’s mission to put the “arts on display” and invite people in. The degree of transparency in the lobby is intended to offset the solidity of Bedford and Wygal Halls, and create an interior area that flows visually into the arts garden situated between the new addition and the new theater arts building. Directly facing Brock Commons is the student gallery, also with expansive glass, further serving the desire to invite people in and maximize students’ exposure to the arts program on campus. Translucent glass fin mullions at this facade serve as the primary sun-shading device and maintain the highest possible degree of transparency. 

•Contextually blend. The design intent is to create a building sympathetic with its surroundings, and through new construction improve the perception and experience of the existing buildings. The massing of the addition is intended to mediate the lower scale of Wygal Hall and the much taller scale of the new theater arts building to the south. White columns and interiors at the location of full-height curtainwalls are intended to complement the adjacent red brick similar to the historic buildings found on the north end of the campus. 

•Sustainability. In conjunction with trying to maximize the amount of natural light brought into the northern studio spaces for working, the amount of glazing generally is proposed as a sustainable approach to lessen the amount of artificial lighting and mechanical loading required. Channel glass on the northern facade allows a full-height interior durable surface that provides the greatest amount of diffused light.

“The project accomplished what it set out to do: It showcases student art in spaces very nicely enhanced with natural light. Public circulation areas are formed creatively in a minimal manner.”--2013 jury

"This facility and its new studios particularly, combined with the caliber of the faculty and equipment, have placed Longwood University as the leader of studio arts education in the state of Virginia--as a recruitment tool, it has proven to surpass our expectations."--Wayne McWee, Vice President for Academic Affairs