Lowrie Primary School

Wilsonville, Oregon

Lowrie Primary School embraces multiple elements of sustainable design and presents various features that uniquely support student learning. 

The heart of the school is the multi-dimensional library, which serves as the center of research and inquiry for students and teachers. A student’s request to “be the captain of his own learning” ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMIBI Group Architects, Inc.COST PER SQ FT$233.00CITATIONGold CitationFEATURED IN2013 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers one of the driving forces behind the design. 

The open floor plan provides inherent flexibility for student and teacher use, and offers a variety of learning environments. The “treehouse” perched on the second floor enables students to meet in small groups or have a quiet space for independent learning. Its natural wood finish and bright-colored features are beacons of the student-centered space. Students can return from the second to the first floor of the library via an enclosed slide. 

The addition of the slide in this central and prominent space represents the great extent to which the design team went to create a place for kids to experience fun and excitement in their school day.

“Fun, playful, dramatic. A thoughtful design with good daylighting.”--2013 jury