Edgewood College, Sonderegger Science Center

Madison, Wisconsin

  • FIRM

    Durrant

  • CLIENT

    Edgewood College

  • AREA

    81,856 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $9,627,000.00

  • COMPLETION DATE

    1/1999

The architect was challenged to create a joint science facility to be used by Edgewood College, Edgewood High School and Edgewood Campus Grade School to address problems related to science education and literacy. The response was to develop a facility to house the curriculum based on a student-oriented and inquiry-based pedagogy with technology and infrastructure that ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMResearch Facilities DesignCAPACITY978COST PER SQ FT$117.61CITATIONSpecialized Facility CitationFEATURED IN1999 Architectural PortfolioSUB CATEGORYSpecialized the science and mathematics needs of the 21st century.

At the heart of the response is the need for the three educational institutions to share facilities, services and staff, do collaborative research and teaching, have shared professional- development opportunities, and work together on the development of integrated K-16 science-education models.

The campus is a wooded 55-acre site bordered on the south by Lake Wingra and on the north, east and west by mature residential neighborhood developments. For the last 60 years, the college, high school and grade school have shared the site, and the new science facility looks to be a continuing model for cooperative education, which must fit into the compact site and serve all three institutions.

The building location on the compact site, along with future proposed buildings, was going to aggravate an already tight parking problem. As a result, a parking ramp was added to the scope of the project, and additional parking will be incorporated into future buildings. In addition, the master plan for the site was to include a new central campus road from the main city street to limit traffic on the other residential streets.

The parking ramp is depressed into the naturally occurring hill and abuts the existing high school and the new science building, allowing the central campus drive to curve by the reoriented athletic field and terminate at the future pedestrian quadrangle. The main entrance to the science building is from one corner of the pedestrian quadrangle and is close to the elementary school.

Photographer: ©Edward J. Purcell

"Beautiful building exterior...nice sense of detail and durability."—1999 jury