Southern Polytechnic State University, Pedestrian Walkway

Marietta, Georgia

At the time this project was conceived, Southern Polytechnic State University (SPSU) had experienced a record enrollment increase of 21 percent over a three-year period. The school was in the midst of $100 million building campaign that brought additional student housing, a new dining facility, parking structure and an Engineering Technology Center to ADDITIONAL INFORMATIONFEATURED IN2012 Architectural PortfolioSUB CATEGORYLandscape south portion of campus.

With this influx of students, the design team saw an opportunity to create a more pedestrian-friendly campus by transforming an existing roadway that bisected the center of campus with a primary north-south pedestrian spine with three secondary east-west connectors. The entire project consists of 1,400 linear feet of walkways and plaza spaces covering a total of 2.5 acres.

The campus loop road was rerouted to the perimeter of campus, and the resulting walkway creates an authentic campus environment that ties the north and south portions of campus together. This new walkway has provided SPSU an opportunity to create a sense of community between the classroom buildings and the new housing that functions as a true living-learning community.