Colorado State University, Student Recreation Center

Fort Collins, Colorado

The Student Recreation Center at Colorado State University (CSU) was expanded and renovated into a state-of-the-art facility to accommodate an increasing student population—nearly 30,000—and to provide new and enhanced spaces for recreation and wellness activities.

The project incorporates additions totaling ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$172.15CITATIONRenovation/Modernization CitationFEATURED IN2012 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation 74,000 square feet and a renovation of the existing 101,500-square-foot facility.

CSU’s existing recreation center was a windowless 75,000-square-foot structure. Constructed as a simple pile cast box, the exterior design did not reflect the facility’s reputation as an active, vibrant hub of campus life. Although the building is surrounded by the Rocky Mountains, the only views of them were from large interior photo murals. The juxtaposition became the driver of the building’s design. Every planning and design decision considered capturing external views of nature and incorporating natural light in the interior.

Sustainable design was a major factor for this project, which is LEED gold- certified. The cost of energy within the new building is less than before the renovation, despite the 74,000-square-foot addition.