Canyon View Elementary School, Multipurpose Expansion and Renovation

Tucson, Arizona

The Canyon View Elementary School Multipurpose Room serves its students and the neighborhood community. The renovation was the first since the school opened more than 30 years ago. Required to meet mandated state physical-education space requirements, the renovation also was intended to revitalize the building for its multi-use functions and to improve ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY400COST PER SQ FT$142.47FEATURED IN2012 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation of space, circulation, storage, acoustics and energy efficiency.

Improvements to the existing 6,400 square feet included gutting the structure and adding 1,800 square feet of new space. Reorientation of the stage opposite the existing entry was key in the overall redesign, and allowed for the accommodation of more students for P.E. classes, as well as assemblies and community functions.

High-efficiency waterless urinals, dual-flush toilets, auto-shutoff faucets, solar tubular skylight systems throughout (dimmer controls for room darkening when needed), and LED light fixtures throughout (with daylight-harvesting sensors and remote access control) were specified to attain the district’s goal for energy efficiency.

Exterior improvements included providing sun and rain protection at the student dropoff/pickup location and expanding the outdoor gathering area near the main entrance.