Watervliet Jr./Sr. High School, Gymnasium Complex

Watervliet, New York

The design of the new athletic complex addition was challenging because of site constraints and the existing terrain. There was only one appropriate site for the addition, and that area sloped 30 feet across the proposed addition.

The site challenge became a benefit when a three-stage scheme was developed to cascade down the ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY1,000COST PER SQ FT$280.00FEATURED IN2012 Architectural PortfolioSUB CATEGORYSports Stadiums/Athletic Facilities and capture appropriate functions on every level.

At the apex, the complex is accessed from the first floor of the existing school. This level contains the suspended track, which spectators use to access the bleachers from the top. It also houses the upper tier of the fitness center.

The next level down is court level. It aligns with the building’s basement floor, which houses the existing locker rooms. By making court level here, additional locker rooms were unnecessary. This level also houses the main floor of the fitness center and restrooms.

Football team rooms, restrooms and concessions are situated one level below court level. This elevation opens to the new athletic fields just outside.