St. Luke's School, Cafeteria and Commons

New Canaan, Connecticut

Situated on a scenic 40-acre campus in northwestern New Canaan, St Luke’s School enhanced its facilities with the opening of its commons. The 14,000-square-foot renovation enclosed an exterior courtyard, expanded and revitalized the school’s cafeteria, and harmonized the school’s ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY640COST PER SQ FT$250.00FEATURED IN2012 Architectural Portfolio areas.

From conception, the design team embraced the opportunity to create a space that enhanced a strong sense of community within the school. Using the hearth as a symbol of community gathering, the featured stone fireplace in the commons has continued to attract both planned and impromptu gatherings of students and faculty since its opening.

Simultaneous with the construction of the commons, the school developed the Center for Leadership program. Facilities for this program include a state-of-the-art technology classroom, which enables students to connect with schools in other parts of the world, including Argentina and New Zealand.

Other project elements include a carpeted cafeteria, dimmable skylights, energy-saving kitchen appliances and FSC-certified wood paneling, all of which contribute to an environmentally responsible design. The project is expected to achieve LEED silver certification.