Wake Forest University, South Hall

Winston-Salem, North Carolina

Wake Forest’s new South Hall for 201 students represented the university’s first opportunity to plan, design and construct a USGBC building, with the goal of achieving a silver certificate. It since has earned LEED gold.

Yet, Wake also wanted to incorporate the campus’ traditional neo-Georgian style. ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY201COST PER SQ FT$224.00FEATURED IN2011 Architectural Portfolio criteria, along with student life and support and information technology, drove design concepts.

South Hall completes a freshman living community of six halls and enables Wake Forest to expand the freshman community to support anticipated growth. It is the first project that stems from a new campus master plan, and it is sited to enhance the campus tradition of quads and green spaces. A multipurpose classroom provides an opportunity to invite the larger academic community into the hall.

Sustainable strategies, including daylighting, locally sourced materials, solar hot-water collection, energy building monitoring and recycling, were incorporated into a building that reflects traditional campus proportions and materials, such as Old Virginia brick, jack arches over double-hung, divided light windows, and a smartly detailed slate roof.