Duke University, Smith Warehouse

Durham, North Carolina

This 90,000-square-foot renovation accommodates flexible office space for more than 15 departments and includes a business center and cafe. The goal was to create a flexible building with workspace standards that might accommodate different groups with minimal reconfiguration over the life span of this interior upfit.

Built as a ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$75.73FEATURED IN2011 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation warehouse in the late 1800s, the existing building, rich with restored brick and exposed heavy timber, was somewhat foreboding in its scale and repetition. Because the facility would be used by a variety of student-focused groups, the architect sought to soften and organize the spaces and give an interesting but methodical system of wayfinding. As a major orientation feature, programmatically diverse groups were arranged along a sinuous wall that parallels primary circulation on the first floor while incorporating industrial-feeling materials sympathetic to the space. Distinct, bright colors were used to denote each major "bay" of the building, figuring into signage and wayfinding.

Wireless network connectivity is available throughout, as well as meeting spaces that range in size and configuration to accommodate a variety of instructional styles.