Long Island University, C.W. Post Campus, Mullarkey Hall

Brookville, New York

The renovation of Mullarkey Hall has restored this building and effectively changed its use from a mansion to a business environment, (i.e. undergraduate admissions). A previous reconfiguration had been accomplished, but had missed many opportunities that could have been pursued at that time.

The architect was asked to reprogram ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$275.00FEATURED IN2011 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior Renovation then reconfigure the space as necessary to maximize the interior of this historic building. During the process, it uncovered and then celebrated original architectural details, such as ornate structural beams and a fireplace that literally had been "walled over."

The sequencing and overall organizing of spaces was made more effective by positioning the "front door" in a conducive location both within the building and in relation to the site. More private functions were situated upstairs. A dumbwaiter was installed to provide access to basement storage, which cleared much-needed interior space for programming on the first and second floors. Space came at such a premium that sliding doors were used in meeting rooms because there was not enough space for conventional doors to swing.

Sustainable materials and methods were employed during this project. Egress codes were analyzed, and an unattractive exterior metal stair was removed from the building. In terms of planning, the architect suggested less formal meeting rooms, which have turned out to be a great place for prospective students and staff to interact.