Mandell School

New York, New York

  • FIRM

    JRS Architect, PC


    Mandell School

  • AREA

    11,400 sq.ft.





The architect partnered with Mandell School to expand its Manhattan, Upper West Side location. Responding to client goals, the architect incorporated green solutions, including rubber flooring from reprocessed tires and high-efficiency lighting.

Using the facility as a teaching tool, the design leaves some conduit and duct ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$220.00FEATURED IN2011 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCommon Areas exposed. This shows students the inner workings of their environment. A "living wall" in the cafeteria, covered in vegetation, brings nature inside.

With less than a year to the school’s opening, frequent team meetings kept the schedule on track.

Situating two sets of egress stairs to connect the basement and the first floor was one of a number of challenges. The new location was long and narrow with massive columns and varying elevations. A main hallway was created to connect the two means of egress with minimal impact on classroom size. Situating the main corridor along a glass facade and utilizing clerestory windows provides natural light to classrooms and privacy from the street.

The project is a unique learning environment that is child-friendly and economical.