University of Kansas, Allen Fieldhouse and Athletic Complex Renovation

Lawrence, Kansas

  • FIRM

    Gould Evans


    University of Kansas Athletics Department

  • AREA

    222,334 sq.ft.





The transformative renovation of Allen Fieldhouse and the Athletic Complex addressed the needs of everyone who experiences the complex. The renovation improved circulation and amenities throughout each level of Allen Fieldhouse with wider concourses and reorganized stairs, improved and expanded concessions, interactive exhibits, a new donor atrium, and ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$153.00FEATURED IN2010 Architectural PortfolioSUB CATEGORYSports Stadiums/Athletic Facilities "history walk" running between the fieldhouse and clubhouses.

A new indoor basketball practice facility can be viewed from the donor atrium, and men’s and women’s clubhouse improvements included NBA/WNBA-quality locker rooms, lounges, a film room and offices. An academic wing was updated in Wagnon Student Athletic Center to provide study and tutoring areas for academic support.

The master plan and ultimate design were based on the concept of tying together the overall athletic complex under one roof; much thought was given to the experience that a potential recruit, a student athlete and a coach might have throughout a day. The design takes into account academics, mentoring, advising, teaching, practicing, first impressions and game day to inform the ultimate solution.