Rockhurst High School

Kansas City, Missouri

  • FIRM

    Gould Evans

  • CLIENT

    Rockhurst High School

  • AREA

    265,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $14,942,000.00

  • COMPLETION DATE

    9/1999

“Redesign the school” was the client’s mantra for this aggressive project, which added 42,000 square feet to a 1950s concrete frame structure.

The challenge was to organize the complex into a rational series of spaces and create a new image for the school. The element that binds the additions and renovation is an arcing, masonry wall that begins at ground level at ADDITIONAL INFORMATIONCAPACITY1,000COST PER SQ FT$97.00FEATURED IN1999 Architectural Portfolio end of the campus and sweeps through the school to the new commons at the other end. The new wall defines the primary circulation path, and connects the main entrance, new chapel, main lobby, student commons and formerly isolated performing-arts facility over three levels.

As part of reinventing the school, old spaces became new opportunities. The original entry courtyard became the entry atrium; the student courtyard became the commons; the gym was reoriented 90 degrees to have a direct connection with the new commons; the old commons became locker rooms; and the old wrestling area became classrooms. The chapel, formed by three arcing walls connected with glass, is an engaging counterpoint at the main entrance.

Photographer: ©Mike Sinclair and ©Neil Sommers