New York University, Leonard N. Stern School of Business Concourse Project

New York, New York

  • FIRM

    Perkins+Will

  • CLIENT

    New York University, Stern School of Business

  • AREA

    110,000 sq.ft.

  • COMPLETION DATE

    9/2009

With the concourse project, the Stern School of Business aimed to renovate its undergraduate upper and lower concourse educational spaces, modernize the building lobbies, and create connections between the school’s graduate and undergraduate buildings.

The resulting design emphasizes connectedness, transparency and light by reconfiguring the space, ADDITIONAL INFORMATIONCITATIONCollegiate CitationFEATURED IN2010 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior Renovation reclaiming unpleasant and underutilized (even unutilized) 1970s underground spaces. It transforms the existing concourses into a state-of-the art educational center with student lounges and gathering spaces that promote interactions among students and faculty that make for a vibrant, active academic community.

The design includes a three-story atrium and dramatic central glass stair. Skylights cut into the grade-level plaza bring natural light deep into the spaces. Interconnecting stairs between the floors foster a sense of connectivity, and reconfigurable classrooms enable varied room setups based on curriculum changes.

The result of the concourse project is the transformation of some of the least desirable spaces in the New York University inventory into some of the most exciting and memorable. The school has transitioned from a place that students simply enter for classes to a place in which they want to meet, engage with one another and linger.

The project opened to students in September 2009 and is expected to earn a LEED-CI silver rating.

 "An exceptional transformation of a 1970s space into a state-of-the-art education center. The resulting design emphasizes connectedness, transparency and natural light. The project exemplifies the use of pedagogical tools and a variety of flexible, engaging learning spaces."--2010 jury