Bishop Feehan High School, Renovation/Conversion of Mercy Hall Convent

Attleboro, Massachusetts

  • FIRM

    Dore & Whittier, Inc.


    Fall River Diocese

  • AREA

    26,000 sq.ft.





The architect was hired by Bishop Feehan High School to conduct a comprehensive campus master plan study of its facilities. The study determined that the campus had an insufficient number of classroom and faculty spaces, and an outdated library/media center. As a result, a 1961 four-story former convent building was converted and enlarged into modern ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$149.07FEATURED IN2010 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior RenovationSUB CATEGORYRenovation school program space.

The 50-year-old building presented planning challenges because of its concrete-framed superstructure and extremely low ceiling heights. The mechanical and electrical systems were designed carefully to fit around the restrictive ceilings by moving large volumes of air vertically through strategically placed duct chases, then horizontally with smaller branches to maximize vertical space in the existing building and addition.

The design team carefully integrated the modern building systems, new and renovated classrooms, and office spaces into the existing building. The project used high-quality, proven materials that were consistent with the character of the Catholic school. The addition is a high-performance, glass-enclosed library and classroom wing that highlights the school’s vision toward the future.