Baldwin High School, Interior Courtyards

Pittsburgh, Pennsylvania

  • FIRM

    HHSDR Architects/Engineers


    Baldwin-Whitehall School District

  • AREA

    395,667 sq.ft.





Baldwin High School was completely reconstructed between 2006 and 2009. As part of the project, 311,000 square feet of area from the original 1939 building was demolished to accommodate an addition that spans the two ends of the school, which were retained and comprise 85,000 square feet. The curvilinear addition addresses the street and entry drive, and ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$142.00FEATURED IN2010 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYCommon Areas most of Baldwin’s classrooms and corridors.

The construction of the addition in this manner lent itself to the creation of two symmetrical interior courtyards. They create a common area between a bank of corridors and offices arrayed on each floor along the front of the curvilinear addition and the classrooms, facilitating ease of movement of students between classes.

The courtyards also provide the district with large assembly spaces for special events or evening receptions. Sound-absorption panels were built into the walls. Patterned VCT flooring, decorative light fixtures and skylights contribute to a semi-formal but airy feeling, and convey light to the classrooms.