Liberty High School, Media Center

Liberty, New York

  • FIRM

    Ashley McGraw Architects


    Liberty Central School District

  • AREA

    7,000 sq.ft.





The Liberty High School media center addition is designed to use 50 percent less energy than an average building of the same size. This reduction in energy use occurs primarily through architectural strategies. The building shape and window locations were determined with careful consideration of the sun’s path across the sky, bringing even levels of ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMMunly Brown StudioCAPACITY114COST PER SQ FT$280.00CITATIONWork in Progress CitationFEATURED IN2009 Architectural PortfolioSUB CATEGORYRenovation daylight into the building to reduce artificial lighting and keeping low east and west sun out of the building to reduce cooling energy use in the summer. The building also has a draft-tight building skin and properly designed insulation. These architectural strategies work in concert with efficient, sensibly designed mechanical/electrical systems to greatly reduce energy consumption without adding cost to the construction.

A photovoltaic system, integrated into the design of the building, offsets the 50 percent energy use remaining. The media center addition is a net-zero-energy building. On an annual basis, it makes as much energy as it uses.

Instead of viewing energy conservation as a matter of adding costly high-performance mechanical/electrical systems to the building, the architect developed an ultra-high-performance building based on maximum utilization of the site’s resources: sun, wind, shade and topography.

"Great example of rigorous site analysis and design to produce a highly functional net-zero-energy addition."--2009 jury