The Children's School

Stamford, Connecticut

The design of this 14,000-square-foot school was conceived as a "one-room schoolhouse." The roof planes tilt subtly against one another to admit light into the classroom spaces, which are defined without the use of walls. The scheme creates a fragmented reading of the building, appropriating the scale of the building to that of a child.

Designed to achieve ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMIngrid StrongCAPACITY120CITATIONWilliam W. Caudill CitationFEATURED IN2009 Architectural Portfolio certification, this project treads lightly on Earth while heightening the student’s sense of relationship to the site. The passive solar design with cross ventilation lowers the overall heating and cooling demands. The building opens to the south for maximum solar gain, and window louvers modulate the summer sun on the south and west elevations.

Natural and regional materials were selected from a durability and sustainability standpoint. Interior finishes free of volatile organic compounds (VOCs) create a learning environment with the best possible air quality. Covered outdoor spaces form an extension of the interior learning spaces. The entry area hosts quiet activities that calm the children upon arrival, acting as a space of mediation between the wings of the building.

"This school is reminiscent of the Crow Island School. The building is multifaceted and adaptable to different age groups. The design approach plays with volumes that create dynamic learning environments filled with light."— 2009 jury