Davenport University, Student Center

Grand Rapids, Michigan

  • FIRM

    Integrated Architecture

  • CLIENT

    Davenport University

  • AREA

    80,000 sq.ft.

  • TOTAL COST

    $13,100,000.00

  • COMPLETION DATE

    9/2008

Designed to become the hub for campus activities and student-life events, the Davenport University Student Center fills a key role in the development of a residential campus as it serves up amenities rivaling those found in universities 10 times its size. From the towering climbing wall that stands guard at the entrance to the light-filled auxiliary gym and running ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$163.75FEATURED IN2009 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYStudent Centers/Service Areas that overlooks the courts, the center creates a contemporary, student-focused environment with enclaves for studying, relaxing between classes and simply hanging out.

Filled with natural light and sustainable materials, the facility is in the process of earning a LEED rating, certifying that the building is as healthy as the students who work, study and play within.

Some challenges faced included merging a variety of activities and purposes in one building, and working on a fast-track schedule while creating an affordable, sustainable environment.

Innovative approaches to the project include extensive use of natural light; strong sightlines throughout the building; maximizing multipurpose space while mixing and merging space; and creating student enclaves for studying and socializing throughout the facility.