Springfield College, Wellness & Recreation Complex

Springfield, Massachusetts

This complex is designed to fit into and around existing buildings on a dense suburban campus. The new buildings form a connection between previously disconnected buildings.

The 90,000-square-foot fieldhouse has four multi-use courts and a 200-meter track, team locker rooms, concessions and public toilets for the adjacent football/soccer bleachers. The Wellness ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMThe Interiors GroupCOST PER SQ FT$134.00FEATURED IN2009 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYPhysical-Education Facilities/Recreation Centers includes a 15,000-square-foot fitness center, five multi-use rooms, campus recreation offices, and faculty and staff offices. A separate Athletic Training/Exercise Science (ATES) wing provides new training rooms, offices and classrooms for the ATES faculty and program. Control is achieved by two staffed entrances that monitor access and circulation throughout the facilities. Once inside, students and faculty have full access to all portions of the complex through monitored corridors and spaces.

The complex is tied together and to the campus by the use of common colors and materials, but with a contemporary feel and increased use of natural light. All materials were selected either as special-use athletic surfaces or for their durability and function. Every functional space in the facility has natural light, and the fitness center has sweeping views of the main campus road and the river beyond. Outside views into the complex draw people in and give life to the complex and the campus.

The project was developed with few land options, and a low square-foot cost for top-quality space and materials. The facilities are the largest on campus with the most student use.