Hillside Elementary School (New Richmond, Wis.)

New Richmond, Wisconsin

Designed for green construction, Hillside Elementary School incorporates many features and elements that lead to sustainability in design. To ensure the new school would have a small environmental footprint, the architect and the School District of New Richmond worked together to set and evaluate energy-performance goals.

Downstream wetlands were protected ADDITIONAL INFORMATIONASSOCIATED FIRMClark EngineeringCOST PER SQ FT$159.12FEATURED IN2009 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYLibraries/Media Centers construction. Temporary holding basins were built to capture runoff, and a “treatment train” provided clean water runoff. Integral colored concrete floor slabs were ground and highly polished to serve as finish flooring in the classrooms and corridors. These durable, low-maintenance surfaces require minimal use of cleaning agents.

Water-saving features were installed, including low-flow water-saver faucets and dual-level flush-valve toilets.

To minimize energy consumption, automated lighting, occupancy sensors, variable-air-volume systems and daylighting strategies were incorporated throughout the facility. The building is expected to use 47 percent less energy and produce 47 percent fewer carbon emissions than an average building of similar type.

Sustainable qualities, timeless design and efficiency make Hillside Elementary School a source of community pride.