The British International School of New York, Plaza View Campus, Art and Science Center

New York, New York

This New York City private school, overlooking the East River, needed to expand its facilities to serve a growing enrollment. The completed expansion houses state-of-the-art science and art facilities, as well as general classrooms and student changing facilities.

First seen from the exterior, an undulating wall in the school’s signature red, dominates the ADDITIONAL INFORMATIONCOST PER SQ FT$292.38CITATIONBronze CitationFEATURED IN2009 Educational InteriorsINTERIOR CATEGORYInterior RenovationSUB CATEGORYSpecialized experience. The wall, and all surrounding textures and colors, as described by the school’s director, “are evocative of energy and positivity, key in an environment for children.”

Natural light is brought into all classroom spaces through windows or borrowed lights. Dropped ceilings were removed to expose the building’s systems and construction to the students. The art studio, the showcase of the school, makes use of floor-to-ceiling windows in the existing storefront. Students’ privacy is protected through the use of a custom translucent resin screen, which also serves to display student work.

A continuous corridor winds through the school and provides changing experiences as students and faculty move through the space.

In the words of the school’s director, “Project objectives were met, achieving an impressive combination of aesthetics and functionality.”

“Innovative massing and careful selections of colors combine to create an inspiring and wonderful environment to learn in.”--2009 jury